Geotermalna energija

Podijelite sa ostalima 🙂 Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0

Happy houseÅ to je geotermalna energija?
Geotermalna energija je termalna energija koju proizvodi zemlja i koja se nalazi u tlu, vodi i stijeni. Zemljina geotermalna enegija je nastala od nastanka planeta, radioaktivnog propadanja minerala, vulkanske aktivnosti i solarne energije koja se absorbira na površini. Razlika temperature u zemljinoj jezgri i na površini se zove geotermalni gradijent i on utječe na kontinuirani protok topline od zemljine jezgre prema površini.

Još od vremena paleolitika izvori geotermalne energije su se koristili za kupelji a u doba starog Rima i za grijanje prostora, no bili su limitirani na područja koja se nalaze na granicama tektonskih ploča. Moderna tehnologija toplinskih pumpi omogućava šire korištenje geotermalne energije i više nije toliko ograničena na samo određena područja. Geotermalni izvori oslobađaju znatno manje otpadnih plinova nego što to rade fosilna goriva, čineći razvoj toplinskih pumpi kao glavni izvor topline u kućanstvima i postrojenjima važan korak ka zdravijoj i sretnijoj budućnosti.

Kako možemo iskoristiti geotermalnu energiju?
Budući da geotermalna energija ne ovisi o promjenjivim izvorima energije kao što su vjetar i solarna energija, može se koristiti tokom cijele godine bez obzira na vremenske uvjete. Geotermalne toplinske pumpe uzimaju toplinu iz tla i pretvaraju je u toplinsku energiju i to puno učinkovitije od konvencionalnih peći. Toplinske pumpe crpe energiju na mnogo plićim i hladnijim izvorima od tradicionalnih geotermalnih tehnika, i često imaju dodatne funkcije kao što su hlađenje, sezonsko skupljanje energije, prikupljanje solarne energije i električno grijanje.

Geotermalne toplinske pumpe se mogu koristiti za grijanje prostora svugdje i u svako doba godine, a da pri tome ne štetite okolišu. Primjer dobre iskoristivosti geotermalne energije je sustav grijanja na Islandu koji se sastoji od mreža cijevi ispunjenih toplom izvorskom vodom iz gejzira koja zagrijava stambene i poslovne zgrade a nakon toga se vraća nazad u tlo ispod ulica da svojom toplinom otopi snijeg.

Geotermalna energija je svuda oko nas, dostupna je, besplatna i iskoristiva!

Ovaj post je objavljen u kategoriji Ekologija, Istraživanje, Toplinske pumpe and tagged , , , .

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *