Kako na jeftin i jednostavan način sačuvati toplinu

Podijelite sa ostalima 🙂 Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0

Donosimo vam nekoliko savjeta za čuvanje topline vašeg doma. Izoliranost vašeg doma je ključan čimbenik u efikasnosti grijanja prostora, ali i ukupnim troškovima. Bez obzira koristite li toplinsku pumpu ili ne, ovi savjeti će vam svakako biti od pomoći. Izolacija potkrovlja, podruma, prozora, vrata, malih otvora, te korištenje zavjesa i roleta – sve to može pridonijeti značajnom smanjenju izdataka za grijanje.

Bilo da planirate ugraditi toplinsku pumpu ili ne, troškovi za grijanje će uvijek biti tu. No, uz nešto truda i malo novca, možete ih značajno smanjiti. Ako u budućnosti mislite investirati u toplinsku pumpu, prije toga svakako obratite pažnju na čuvanje topline u vašem domu. Jeste li znali da dobrom izolacijom vašeg doma možete uštedjeti i preko 30% na troškovima grijanja?
Izolacija doma
Iako je pravilo da kod starijih kuća ima više posla oko unapređivanja izolacije, ako imate novu kuću nemojte misliti da je ona savršeno izolirana i da ne propušta toplinu. Razlozi za to su brojni, a možemo reći da je jedan od najčešćih taj, što prilikom gradnje ljudi ili štede na materijalima, ili nisu upućeni u izolacijske karakteristike pojedinih materijala. Ponekada i nove kuće nisu baš savršeno izgrađene.

Ovdje ćemo opisati nekoliko jednostavnih i jeftinih koraka koje možete napraviti kako biste poboljšali izoliranost vašeg doma, te sačuvali toplinu za vas.

  1. Pojačajte izolaciju potkrovlja. Vaše potkrovlje jedno je od ključnih mjesta kada se radi o gubitku topline. Ako izolacija u potkrovlju nije debela 30 centimetara potrebno ju je pojačati, a to možete učiniti s jeftinijim materijalima kao što su celuloza (stari papir), stiropor ili najlon. Naravno, pretpostavlja se da imate već postojeću izolaciju od staklene vune, kamene vune ili nekog drugog materijala.

    Dobro izolirano potkrovlje je uvijek hladno. Zašto? Zato što izolacija ne propušta toplinu. Ako zimi pri niskim temperaturama vidite ledenice kako vise sa ruba vašeg krova, to može biti zato što toplina u potkrovlju otapa snijeg sa krova. Osim što gubite toplinu, to nije dobro za vaš krov. Izolirajte potkrovlje!

  2. Izolirajte prozore i vrata. Dosta topline se gubi i oko prozora i vrata. Ovdje si možemo pomoći na zaista lak način, a to je kupovina samoljepljivih brtvila. Možda su najbolje rješenje gumene samoljepljive trake koje imaju E profil. Zalijepite ih na unutrašnje dijelove prozora i vrata, tamo gdje usjedaju kada se zatvaraju. Prije ljepljenja dobro očistite površinu i pobrinite se da to radite na temperaturi koja je iznad -6˘C. Također, možete nabaviti i posebne trake za ljepljenje na donji dio ulaznih vrata. Ovo zaista nije puno posla, a trud će vam se isplatiti, jer ovakvo izoliranje je zaista učinkovito.
  3. Koristite pur pjenu za male otvore. Pur pjena je odlično sredstvo za ispunjavanje malih prostora, odnosno otvora kroz koje toplina izlazi. Na primjer, ti otvori mogu biti: prostor iza prekidača za struju na vanjskim zidovima, otvori gdje cijevi izlaze iz kuće, ili razni otvori za struju, kablove i drugo. Ispunjavanje ovih otvora pur pjenom nije prezahtijevan posao, a možete uštedjeti na vašim troškovima za grijanje. No, budite oprezni u radu sa pur pjenom, jer ona može biti nezgodna kada dođe u dodir s kožom.
  4. Izolirajte i podrum. Podrumi i garaže su nerijetko puni malih rupa i otvora kroz koje toplina prolazi, a to je pogtovo istina ako je podrum neozidan. Ako se podrum nalazi ispod prostorije koja se grije, onda je strop podruma moguće obložiti papirnatom izolacijom. Stine otvore i pukotine je moguće ispuniti pur pjenom.
  5. Koristite zavjese i rolete. Ovo je jedan od najjednostavnijih načina za čuvanje topline u kući. Po noći se mogu zatvoriti kako bi spriječile ulazak hladnog zraka te smanjile ispuštanje topline, a po danu ih možemo otvoriti kako bismo dopustili da nas sunce grije svojom prirodnom toplinom. Zavjese su bolje kada su deblje, jer zadržavaju više topline, a rolete su najbolje kada se mogu zatvoriti u potpunosti tako da nema preostalih otvora.

Ovo su samo neki od načina koji vam omogućavaju da znatno smanjite gubitak topline iz vašeg doma, no postoje i druge mogućnosti koje doduše mogu biti i nešto skuplje. Niti jedna izolacija nije savršena i neće omogućiti potpuno zadržavanje topline, ali uvijek ju je moguće unaprijediti, jer ušteda može biti zaista značajna. Nadamo se da će vam ovi savjeti biti korisni, te da će doprinijeti ekonomičnijem grijanju vašeg doma.

Ovaj post je objavljen u kategoriji Ekologija, Istraživanje and tagged , , .

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *