Povijest toplinskih pumpi

Podijelite sa ostalima 🙂 Share on Facebook0Share on Google+0Email this to someoneShare on LinkedIn0Tweet about this on Twitter0

Toplinske pumpe iako su tehnologija budućnosti svoju povijest započele su davne 1852. godine kada je Lord Kevin razvio koncept toplinske pumpe. Taj koncept skoro 90 godina kasnije usavršio je američki izumitelj Robert C. Webber.  Webber je ideju za toplinsku pumpu dobio kada je eksperimentirajući sa svojim zamrzivačem slučajno  opekao ruku nakon nenamjernog dodirivanja izlazne cijevi rashladnog sustava. Taj događaj dao mu je ideju kako postaviti osnovnu mehaniku za izgradnju toplinskih pumpi.
Webber je sljedeći nekoliko jednostavnih koraka uspio usavršiti svoju prvu toplinsku pumpu.
Prvo je spojio izlaznu cijev svojeg zamrzivača sa vrućom vodom iz bojlera, te je onda s obzirom na to da je zamrzivač proizvodio konstantan višak topline zagraijvao toplu vodu u tzv. “petlji”.
Lord Kevin
William Thomson također poznat i kao Lord Kelvin 1852. godine razvio je koncept toplinske pumpe. Thomson je želio teorijski dokazati da se toplina može protokom izmjeniti iz vrućeg u hladno. Prilikom razvijanja svog uređaja, Thomson mu je inicijalno namjenio ulogu da na zgradama i objektima služi kao klima uređaj i hladnjak. Tek kasnije Webber je uređaj doradio i prenamjenio u uređja koji će prema potrebi moći i hladiti i grijati.

Učinkovitost toplinske pumpe
Tijekom 1940-ih, toplinska pumpa postala je jako popularna zbog svoje izvrsne  učinkovitosti.
Svoj puni procvat doživjela je u 70-im godinama zbog naftnog embarga arpaskih zemalja gdje se počela intenzivno buditi svijest o očuvanju potrošivih izvora energije, unatoč vrlo jeftinim naftnim derivatima u to vrijeme.
Tada je profesor Dr. James Bose na Oklahoma State University prvi puta pronašao pojam toplinske pumpe u knjizi o inženjeringu. On je iskoristio ideju toplinske pumpe i primjenio ju na način da zagrijava vodu bazena, pomoću cijevi kroz koju je prolazila vruća voda.
To je bio početak nove ere u geotermalnim sustavima. Dr. Bose vratio u Oklahoma State University i počeo razvijati svoju ideju, a Oklahoma je postala središnje mjesto za istraživanje i razvoj toplinskih pumpi. International Ground Source Heat Pump Association (međunarodna organizacija o toplinskim pumpama) formirana je upravo u Oklahomi, a baza joj je upravo u kampusu Oklahoma State University, gdje dr. Bose služi kao izvršni direktor. Nakon toga pomoću malog ventilatora uspio je upogoniti vrući zrak da struji po cijeloj prostoriji. Izum je funkcionirao i to je zapravo bila preteča današnjih toplinskih pumpi.
Nakon kratkog vremena Webber je odlučio iskoristiti toplinu tla  pomoću bakrenih cijevi koje je  smjestio u prizemlje  i napunio ih plinom freonom koji je prikupljao i transportirao toplinu tla kroz te cijevi. Uskoro je ventilator počeo koristiti kao generator zraka za svoj dom, a kada je shvatio da princip grijanja na toplinske pumpe savršeno funkcionira, odlučio je prodati svoju peć na ugljen.

Ovaj post je objavljen u kategoriji Toplinske pumpe and tagged , , , .

Komentiraj

E.mail adresa neće biti objavljena. Zahtijevana polja su označena s *